W tym wpisie chciałabym odpowiedzieć na pytanie jak szukać wiarygodnych źródeł informacji na temat żywienia i zdrowia. W obecnych czasach mamy do czynienia z dezinformacją, ponieważ masowo wypuszczane są fake newsy. Nasza uwaga przyciągana jest przez krzykliwe tytuły. Ludzie często są zmęczeni i nie mają ochoty analizować, co czytają. Spotykam się, z niepokojącym zjawiskiem, które polega na tym, że ludzie nie kwestionują informacji, które do nich docierają. Aby chronić siebie i swoją psychikę zachęcam do szukania informacji, popartych wieloletnimi badaniami. Uważam także, że istotne jest to, abyśmy sami wyrabiali sobie zdanie na różne tematy, po analizie informacji.
Obserwuję plagę artykułów zatytułowanych: ”CZARNA LISTA ŻYWNOŚCI – TEGO NIE JEDZ” lub „OTO LISTA RZECZY, KTÓRE USUWAJĄC, Z JADŁOSPISU ZACHOWASZ CZYSTOŚĆ DUCHOWĄ MNICHÓW BUDDYJSKICH”.
Kiedy czytamy takie nagłówki, budzi się w nas lęk i możemy popadać w paranoje, dlatego należy zachować zdrowy rozsądek. Podstawą jest posiadanie wiedzy, na temat tego jak szukać wiarygodnych źródeł informacji. Wiadomo, że mamy największą szansę na to, że informacje będą autentyczne i merytoryczne czytając artykuły z czasopisma naukowego. Wartościowe też będą wpisy bazujące na takim badaniu. Warto też skorzystać z książek na przykład wydawnictwa PWN.

Na co zwrócić uwagę?
W przypadku niektórych wpisów wystarczy, że doczytamy je do końca. Często chwytliwy tytuł może nie mieć nic wspólnego z tematem. Jeśli natomiast zdarzy się, że twórcy publikacji odwołują się do badań, to można dla pewności sprawdzić jakimi badaniami się podpierają. Ważne jest, z którego roku są te badania oraz z jakiego kraju pochodzą. Kolejną istotną informacją będzie ilość osób, która wzięła w nim udział. Mogą być także przeprowadzone na osobach zamieszkujących inne kontynenty a wtedy (chociaż nie zawsze) może się zdarzyć, że będą niewspółmierne dla polskiej populacji. Szczególnie w przypadku jeśli mowa o żywności i normach.
Różne regulacje
Dla różnych krajów inne instytucje ustalają normy jeśli chodzi o żywność. Może się okazać, że normy przekroczone w Kanadzie, są akceptowane w Unii Europejskiej, a ograniczenia stosowania poszczególnych środków czy dodatków do żywności, które obowiązują w Unii Europejskiej, nie będą się pokrywać z normami ustalonymi na przykład dla USA. W pierwszym przypadku regulacje opierają się na dyrektywach unijnych a w drugim przypadku kwestie te reguluje FDA (Food and Drug Administration), normy będą inne tym bardziej w krajach dalekiego wschodu.
Warto też sprawdzić, jakiego dokładnie zagrożenia dotyczą opublikowane informacje, ponieważ poziom higieny żywości w różnych krajach jest inny.
Warto być na bieżąco
Ciągle dowiadujemy się czegoś nowego, to co dawniej było uważane za odkrycie, obecnie może być traktowane jako mit. Idealnym przykładem tego jest kawa.
Dawniej uważano, że kawa wypłukuje magnez i odwadnia. W roku 1994 w czasopiśmie Journal of the American Collage of Nutrition został opublikowany artykuł, w którym twórcy udowodnili, że kofeina zwiększa wydalanie magnezu z moczem z naszego organizmu na 400 mg kofeiny około 4 mg magnezu, ale w porcji kawy dostarcza około 7 mg – czyli i tak bilans jest korzystny. Stan wiedzy pozwala także stwierdzić, że wypicie 4 filiżanek kawy, będzie nawadniało nas tak samo jak wypicie 4 szklanek wody. Aby kawa nas odwodniła, potrzebne jest odpowiednie jej spożycie.
Instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności
USA — Food and Drug Administration
Kanada — Canadian Food Inspection Agency
Wielka Brytania — The Food Standards Agency — FSA
UE – EFSA i dyrektywy unijne
Bibliografia
- Massey L.K, Kynast- Gales S.A, Effect of caffeine on circadian excretion of urinary calcium and magnesium Journal of the American College of Nutrition 1994 3:5, 467-472, DOI: 10.1080/07315724.1994.10718436
- Killer S.C, Blannin A. K., Jeukendrup A. E., No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free- Living Population PLoS ONE 2014 9(1): e84154. doi:10.1371/journal.pone.0084154
- U.S. Business News „Food Standards Showdown – USA vs the EU” August 16 2022 online: www.thenewworldreport.com/food-standards-showdown-usa-vs-the-eu/ dostęp: 01.08.2023
- Lehto S., Buchweitzb M., Klimm A., Straßburgerb R., Bechtold C., Ulberth F. „Comparison of food colour regulations in the EU and the US: a review of current
- Provisions” Food Additives and Contaminants Part A, 2017 vol. 34, no. 3, 335–355 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2016.1274431

